Begraafplaats Esterwegen

In het Eemsland ontstonden onder de heerschappij van het duitse fascisme 15 concentratie-, strafgevangenen- en krijgsgevangenenkampen. Na de bevrijding werden de restanten van deze kampen langzamerhand volledig met de grond gelijkgemaakt. De terreinen werden gedeeltelijk voor privé-gebruik vrijgegeven, respectievelijk door de duitse Bundeswehr gebruikt. Eerst op 31 oktober 2011, na het vertrek van de Bundeswehr, werd op het terrein van het concentratiekamp Esterwegen de herdenkingsplaats Esterwegen geopend.

Tot die tijd was de begraafplaats Bockhorst/Esterwegen, dat tegenwoordig bekend staat als begraafplaats Esterwegen, de enige openbaar toegankelijke oorspronkelijke herinneringsplaats van de Emslandkampen. Daarna ontwikkelde zich deze begraafplaats vanaf het midden van de 1960er jaren langzamerhand tot een plaats waar herdacht en gewaarschuwd wordt.

Onthulling van de gedenkteken voor Carl von Ossietzky

Herdenking 1973

Ligging

plattegrond

De begraafsplaats ligt aan de B401 in de gemeente Bockhorst, ongeveer 6,5 km van de herdenkingsplaats Esterwegen. Een click op de klein kaart rechts opent een plattegrond met routeplanner.


(word vervolgd)